Abris zwiększa udział w rynku podłoża do pieczarek

Mykogen Polska, spółka która od 2012 roku jest kontrolowana przez fundusz private equity Abris Capital, przejęła Fungis – zbliżonej wielkości producenta podłoża do produkcji pieczarek. W wyniku tej transakcji powstał jeden z największych w Europie podmiotów wytwarzających podłoża. Prezesem obu spółek będzie Rafał Nawrocki.

Moce produkcyjne obu polskich zakładów będą przekraczać 200 tys. ton rocznie, co stanowi ok. 20% polskiego rynku podłoża do pieczarek. Dodatkowo Mykogen posiada zakład produkcyjny na terenie Ukrainy, którego możliwości produkcyjne przekraczają 100 tys. ton rocznie. Łączne obroty Mykogen i Fungis w 2015 roku wyniosły 140 mln zł.

Eksperci przewidują, że polski rynek produkcji podłoża do pieczarek będzie przedmiotem dalszej konsolidacji. Wzorem ma być rynek holenderski (Holandia jest drugim największym producentem pieczarek w Europie), gdzie kilkanaście lat temu istniało kilkunastu producentów podłoża do pieczarek, a obecnie jest tylko dwóch.

Kluczowe znaczenie dla inwestycji Abrisu ma fakt, iż transport podłoża do pieczarek na odległości przekraczające 500 km jest nisko opłacalny. Dlatego tak ważne z perspektywy inwestycji są zmiany zachodzące na europejskim rynku produkcji pieczarek. Polska jest największym producentem tej odmiany grzybów w Europie (wartość produkcji pieczarek w naszym kraju wynosi ok. 330 tys. ton), a dodatkowo produkcja z roku na rok przesuwa się coraz bardziej z Europy Zachodniej do Europy Środkowo-Wschodniej. Wszystko wskazuje na to, że udział Polski w europejskim rynku pieczarek będzie się zwiększał, bowiem koszty produkcji nadal są zdecydowanie niższe niż na Zachodzie. Obecnie blisko 80% polskich pieczarek jest przeznaczanych na eksport. Takie tendencje rynkowe będą skutkować zwiększeniem przychodów ze sprzedaży podmiotów wytwarzających podłoża.

Wydaje się, że producenci zarówno pieczarek, jak i podłoża do ich produkcji nie muszą martwić się o popyt. Konsumpcja tych grzybów w Europie rośnie, a produkt idealnie wpisuje się w prozdrowotne tendencje żywieniowe. Pieczarki są produktem niskokalorycznym o dużej zawartości mikro- i makroelementów.