Finalizacja połączenia Grupy Mięsnej Gzella z Grupą Mięsną Sokołów

7 czerwca 2018

Zapowiadana w lutym 2018 roku transakcja połączenia Grupy Mięsnej Gzella oraz Grupy Mięsnej Sokołów została zakończona w środę 30 maja 2018 roku. Podczas procesu transakcyjnego CMT Advisory pełniło rolę doradcy finansowego zapewniającego wsparcie na rzecz strony sprzedającej.

Na mocy dokumentów podpisanych 30 maja 2018 roku Grupa Sokołów przejęła kontrolę nad jednym z najnowocześniejszych zakładów przetwórstwa mięsnego w Europie wraz z zapleczem logistycznym i siecią sklepów mięsnych znanych pod marką Delikatesy Mięsne Gzella. Wcześniej, w marcu 2018 roku, Sokołów S.A. uzyskał zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na dokonanie przejęcia. Dzięki zaangażowaniu stron oraz doradców prawnych i podatkowych transakcja została przeprowadzona sprawnie i efektywnie.

Grupa Mięsna Gzella to ceniony producent wędlin z Borów Tucholskich, który działa na rynku od ponad 30 lat. Główny zakład produkcyjny zlokalizowany jest w miejscowości Osie. Jego potencjał produkcyjny wynosi ponad 6 000 ton mięsa miesięcznie.

Dzięki połączeniu z Grupą Sokołów, przedsiębiorstwem, które stworzyłem, nastąpi kontynuacja rozwoju biznesowego. Jako zakład należący do lidera rynku, firma będzie nadal miała dostęp do najnowocześniejszych na rynku technologii i możliwości wzajemnej wymiany know-how, innowacyjnych rozwiązań oraz receptur. Będzie posiadać gwarancję możliwości finansowania inwestycji w zależności od wzajemnych potrzeb i planów rozwojowych. – Mirosław Gzella, założyciel firmy w Osiu, w oficjalnym oświadczeniu potransakcyjnym.

Transakcja, którą właśnie przeprowadziliśmy z Sokołowem, jest też najlepszą gwarancją stabilności zatrudnienia dla naszych pracowników, którzy od wielu lat z dumą budowali siłę marki Gzella. – dodaje Mirosław Gzella

Grupa SOKOŁÓW to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w branży mięsnej w Polsce. Zatrudnia ponad 7000 pracowników. Produkcja sprzedana w 2017 r. z 7 zakładów produkcyjnych oraz 3 spółek zależnych wyniosła 3 667,7 mln zł. Na tę wartość składa się 331 tys. ton mięsa i wyrobów mięsnych, z czego 73% (242 tys. ton) sprzedano na rynku krajowym, a 27% (89 tys. ton) stanowił export, zaś import wyniósł 6% (21 tys. ton).